Перейти до вмісту

Вітаємо!

Обговорення житла, ОСББ, ЖБК і забудовників Ужгорода. Питайте, діліться досвідом — він знадобиться сусідам.

Зареєструватися

Це запитання позначене

Відгук власниці апартаментів у комплексі Тиса Реновейшн (Tysa Renovation, «Тиса Реновейшен») в Ужгороді, вул. Мартина Сергія, 4: що написано — і чого не написано — у договорі про комплексне обслуговування будівлі та відшкодування витрат за надані комунальні послуги, який дають підписати разом із договором купівлі-продажу майнових прав.

Договір про комплексне обслуговування будівлі. Підписала, не читаючи: там же всі підписують, і я підписала. Нещодавно відкрила. Розповідаю, що знайшла. Пишу це не для викриття, а щоб той, хто шукатиме відгуки про Тиса Реновейшн перед покупкою, знайшов конкретику, а не загальні слова.

Коротко: що не так у договорі

1. Площа моїх апартаментів у документах вказана трьома різними цифрами — а платіж рахується пропорційно до площі.
  2. Тариф визначає кошторис, якого до договору не додано і якого я досі не бачила.
  3. Мій обов'язок платити — безумовний і в строк. Обов'язку виставити рахунок у виконавця немає.
  4. Форма рахунку не описана: ні реквізитів, ні підстави нарахування, ні контактів.
  5. Єдиний прописаний канал зв'язку — той, яким я надсилаю дані їм. Назад каналу немає.
  6. Адреса для листування — на тимчасово окупованій території.
  7. Договір тихо продовжується ще на два роки, якщо просто нічого не робити.

Хто виконавець за договором

Обслуговування будівлі за цим договором здійснює фізична особа-підприємець Фокарді Ірина Семенівна. Контактна електронна пошта, зазначена в самому договорі, — tysarenovation@gmail.com.

Скільки в мене квадратних метрів? Оберіть варіант

У предметі договору — 21,5 кв. м. У додатку з планом — 25,1 кв. м «за технічною документацією». В експлікації, у тому ж додатку, на тій самій сторінці — 21,54 кв. м.

Три цифри. Один договір.

При цьому договір каже, що я беру участь у витратах пропорційно до займаної площі. Тобто мій платіж залежить від того, яку з трьох цифр візьмуть до розрахунку. Різниця між крайніми — 17%.

Тариф визначається кошторисом. Кошторису немає

Дослівно: розмір плати «визначається розрахунком щомісячних платежів (кошторисом витрат)». Кошторис до договору не додано. Наступним пунктом виконавець отримує право самостійно визначати обсяг послуг.

Тобто я підписала зобов'язання платити суму, яку друга сторона рахує самостійно за документом, якого я не бачила.

Окремо тішить, що в договорі немає жодного слова про те, що я взагалі маю право цей кошторис побачити.

Платити маю до 30-го. Виставляти рахунок вони не зобов'язані взагалі

Мій обов'язок сформульований чітко: внести плату не пізніше 30 числа наступного місяця. Пеня — з дня прострочення.

Обов'язок виконавця виставити рахунок у договорі відсутній. Ні строку, ні форми, ні способу доставки. Є лише його право виставляти рахунки.

Це працює так: рахунок прийшов 28-го — я не встигла. Рахунок не прийшов — я все одно винна, бо обов'язок оплати безумовний. Довести, що мені нічого не надсилали, неможливо: спосіб надсилання ніде не описаний, отже й «не надсилали» довести нічим.

А що має бути в рахунку? Теж нічого

Форма рахунку не описана. Хто його виписав, з якими реквізитами, на підставі чого нараховано, куди платити, до кого дзвонити з питаннями — нічого з цього договір не вимагає.

Особливо смішно з «куди платити»: у реквізитах виконавця вказано два банківські рахунки в різних банках. Без реквізитів у самому рахунку я щомісяця маю вгадувати.

Єдиний прописаний канал зв'язку — той, яким я щось надсилаю їм

У договорі рівно одне місце, де названі конкретний номер телефону та електронна адреса. Це пункт про мій обов'язок щомісяця надсилати фото водолічильника.

Для їхніх рахунків, актів, претензій, повідомлень про підвищення тарифу каналу немає. Взагалі. Симетрія прекрасна.

Адреса для листування — на тимчасово окупованій території

Тобто офіційно, рекомендованим листом з повідомленням про вручення, я не можу надіслати їм нічого. Ні заяви, ні претензії, ні заперечення.

Формально канал є. Фактично його немає.

І фінал: тихе продовження

Договір діє два роки. Далі: якщо жодна сторона не заявить про припинення протягом місяця після закінчення строку — вважається продовженим на тих самих умовах.

Тобто всі попередні пункти автоматично переїжджають ще на два роки, якщо просто нічого не робити. А формулювання «протягом місяця після закінчення» лишає незрозумілим, у якому статусі договір ці тридцять днів перебуває. Підозрюю, що в тому, який виявиться зручнішим.

Що я з цим роблю

Написала заяву про непродовження — завчасно, а не в останній тиждень. І одразу з пропозицією нової редакції:

• одна площа;
  • кошторис із трудомісткістю й вартістю людино-години;
  • рахунок з реквізитами первинного документа;
  • офіційні канали (пошта з повідомленням про вручення або сервіс ЕДО з КЕП);
  • процедура заперечень;
  • адреса на підконтрольній території.

Не претензію — пропозицію готового тексту. Другій стороні легше буде написати грамотний текст договору.

Мораль

Я не думаю, що мене хтось хотів обдурити. Схоже, це просто шаблон, який колись хтось десь узяв, і він відтоді роз'їхався по всіх апартаментах країни. Проблема в тому, що шаблони такого роду завжди роз'їжджаються в один бік — у бік того, хто їх складав.

Перевірте свій. Це двадцять хвилин.

Читайте також

Аватар
Відмінити
Схожі теми Відповіді Переглядів Дія
3
серп. 26
457